Bada i pool på sin gamla arbetsplats

Vi tog in på Clarion Post hotell på Drottningtorget i Göteborg. På Kristi Himmelsfärsdag 29 maj, i strålande solsken checkade vi in i rum 4128. Rummet var fint. Men garderoben konstig. Det fanns barskåp med kylda drycker, kassaskåp, teservis, morgonrockar och tofflor. Men galgar hängde cirka en meter från golvet. Hur hänga kavaj, skjortor, klänning och jacka? Vi blev inte klokare efter att dumt ha stirrat på skåpet med dörrarna på vid gavel en lång stund. Det blev att hänga kläderna på överdelen av skåpsdörrarna som fick stå öppna. Jaja, värre har man väl sett men hur tänkte konstruktören av galgstället? På småfolket kanske?
Jag tog på mig den beställda morgonrocken som knappt gick om magen men det beror mer på mig än på morgonrocken, tyvärr. Slip in i de vita tofflorna, som passade! Hiss upp till13 (!) våningen och poolen. Vilken utsikt!
Hela min vackra stad för mina fötter. Jag spejade åt fyra håll och imponerades av bilden av min hemstad.
Trädgårdsföreningen med kanalen snikandes längs med grönskan.
Brunnsparken med Lejontrappan och älven i solskenet längre bort. Hisingen på andra sidan Göta älv.
Johanneberg svävar över Korsvägen och Liseberg med Pariserhjulet på höjden.
Gasklockan rostar och bidar sin tid före rivning. Gamlestan och Kortedalai öster.
Vattnet i poolen är varmt, över 30 goa grader. Jag simmar några längder mellan stojande och glada barn. Mår bra.
på 1960-talet jobbade jag en sommar här på posten. Upp fem, började sortera post klockan sex. Men klar redan vid elvadraget och hela dagen kvar. Hade bland annat Avenyn som distrikt. Släppte ned brev i Ingemar Johanssons manager Edwin Ahlquists brevinkast. Stort.
Nu är den imponerande byggnaden norskägt hotell. Så kan det gå..
På kvällen efter en promenad hängde vi på altanen med ett glas gott vit vin. Men när vi gick ut i göteborgskvällen höll stjärnkocken Marcus Samuelsson hov och bjöd på ostron och grillade musslor. Jag slukade ett ostron för första gången i mitt liv. Okay. Som att få en kallsup i havet.
Språkade med en kollega på GT som gjorde en intervju med hemmasonen Samuelsson.
Vi sov gott trots en enorm och knölig kudde. Klimatanläggningen gav en perfekt sval luft. Efter en storstilad hotellfrukost gick vi runt hörnet och tog bussen hem.

Håll tassarna borta från Valhallabadet!

Vilken lyx att sitta på altanen med en kall pilsner efter att ha simmat i 35 minuter, badat bubbelpool och bastu.
Avslutat stadsbesöket med en crabfish/räkmacka och kaffe med mjölk på nyrenoverade LjunggrensAvenyn.
Kul och titta på klientelet. Unga skoltjejer, litteraturkritiker, journalister, egocentriska medelålders damer, väldigt egocentriska äldre herrar, nästan konserverade äldre damer som pratar HÖGT.
Det är ett stort nöje att bara titta ut på Avenyn och skåda paraden av människor. Då kan jag känna stolthet att vi lever i ett gott land ändå. Fredligt, vänligt och tolerant.
Jag vet att det finns motsättningar och fattigdom i Sverige. Tiggare på gator och torg. Men Sverige är ändå ett anständigt land där människor försöker att göra sitt bästa.
Sverige vinner på att vara öppet, välkomnande och tolerant. Här bor människor från hela världen och det berikar vårt land.
När jag är på Valhalla, vilket jag är ofta surrar luften av olika språk. Man hejar  varandra och snackar skit i bastun eller bubbelpoolen. Idag hörde jag en kille från Pakistan. Han sa att i hans hemland ber de till Gud; snälla ge oss regn. Här i  Sverige säger man; gode Gud ge oss mera sol!
- Hemma går det nästan inte att leva maj-augusti. Det är 45 grader varmt, och så drog han handen över halsen.
Det är något att tänka på när vi gnället på vädret. Jag tycker väldigt mycket om årstiderna växling.
Valhallabadet är en unik mötesplats mitt i Göteborg som måste värnas om. Klåfingriga politiker måste hålla sig borta från rivningtankarna. Rusta upp istället. Där har Miljöpartiet en poäng. Behövs ett större Scandinavium så bygg om. Det behövs inte två stora inomhusarenor i Göteborg. Bejaka billiga mötesplatser i stället!
Dagens låt:I never learn - Lykke Li.
Dagens mål: räksmörgås på Ljungans.
Dagens motto: var ödmjuk.

17 maj är början på en lång sommar

Norges nationaldag. Min födelsedag. 17 maj. Tre viktiga faktorer för mig och många, många andra.
Men visst ligger det bra i tiden varje år. Oftast bra väder. Orsak att ha ett kalas. Nu börjar sommaren på allvar.
Jag fick en rejäl överraskning när Johan, Julia och Edda kom på besök. Madde och Manuel var väntade till Monica och mig.
Nu blev vi sju runt bordet på altanen. Som tur var räckte fläskkarren  och Maddes tårta till alla.
vädret var sagoöikt och Edda showade för oss.
Nu ser vi fram emot en lång het sommar.
 

Politiskt våld hör inte hemma i ett demokratisk samhälle!

Att det skall vara så svårt att hålla isär begreppen! Politiskt våld kan inte ursäktas var det än kommer ifrån.
Janne Josefsson har granskat politiskt extremistiskt våld i Uddrag granskning. Första programmet granskades den nazistiska rörelsen. Det andra handlade om vänsterextremism.
Bland annat visades bilder när en svart man på besök blev attackerad av ett gäng killar. Några som tog sig rätten att misshandla en människa bara för att han är svart. Rasistiskt är bara förnamnet. Attacken i Kärrtorp och Malmö berördes också.
Den nazistiska rörelsen är inte stor men har tydligt flyttat fram sina positioner. Till exempel att demonstrera på första maj.
Det nazistiska våldet har skördat ett antal dödsfall genom åren. Det vänsterextrimistiska våldet har ännu inte skördat något dödsfall ännu är det bäst att tillägga. Men det var bra nära i Kärrtorp när vänsteranhängare till Revolutionära fronten (RF) gick till motangrepp mot nazisterna och en av dessa knivhöggs i ryggen bakifrån och var nära att stryka med.
När Janne Josefsson granskade vänsterextremismen i Sverige tyckte en del att han var för flat mot nazisterna. En ung tjej fick berätta hur hon hade trakasserats av vänsterextremister.
Den nazistiska ideologin är avskyvärd. Att exkludera och ta kål på människor på grund adress hudfärg, sexuella läggning eller ursprung är vedervärdigt att det är de allra flesta ense om. Kampen mot nazismen måste föras. Den hör inte hemma i något samhälle.
Det gör inte heller politiskt våld. Vänsterextremismen måste också granskas. Våld kan inte accepteras. I ett demokratiskt samhälle får alla uttrycka sin åsikt
Högerextremt våld och vänsterextremt våld är två sidor av samma mynt. Intolerans mot andras åsikter och försök att tysta människor som uttrycker dem. Det kan inte accepteras i ett demokratiskt samhälle.
 

Intressant om hästens historia genom tiderna

Idag har det varit fullt upp på jobbet. Inläsning av en audio-guide till en stor utställning om hästens historia på Bohusläns museum. Det blir deras stora sommarutställning. Det är tydligen Hästens år i Kina dessutom.
Ganska korta mättade texter om hur häst och människa samarbetat under tidens gång från urminnes tider fram till våra dagar.
Hur hästen har utnyttjats av människor. I krig och umbäranden. Men att den har varit så oerhört viktig i människans liv att så att den också skötts om och vårdats.
Intressant att få veta att den unika islandshästen aldrig får återvända till sagoön om den har varit utomlands. Detta för att inte sjukdommar skall rasera rasen.
Det lär finnas runt 100 000 hästar på Island och 300 000 mäniskor. Islandshästen kan trava, galoppera, skritta men också tölta, vilket är skonsammast för både människa och djur.
Sen har jag hjälpt en kollega med en inläsning till projektet Sommarboken. Lustläsning för skolbarn under sommarlovet. Ett roligt läsfrämjande nitiativ från Kultur i Väst.
Igår skrev jag om hur kul det är att ha Garm på besök. Kvällsturen var som vanligt. garm snusade sig fram i terrängen. Mina försök till power-walk höll inte länge. garm ville om inte sitta under en korkek, ändå "läsa tidningen" eller som en kollega påpekade; sätta likes på andra hundars facebooksinlägg. Garm hade tydligen fått i sig något olämpligt, han kräktes nämligen på vår persiska matta lite ofint. Därför blev det inte att leta kex efter sista turen. I morsen var han som vanligt igen. Glad och pigg.
Det höstlika vädret håller i sig. Regnet hänger i luften mest hela tiden. men det skall bli bättre under helgen tydligen.
Sen är jag ju fortfarande ledsen/förbannad att Liverpool inte kunde knyta ihop säcken förra helgen mot Chelsea. Nu fick "Pool" bara 3-3 mot Crystal Palace och menagen är krattad för scheiklaget Manchester City.
Jag ser fram emot damernas Sverige-Nordirland i VM-kvalet ikväll. Forza Lotta Schelin o company!
 
 
 

Lyckan är att ha en Garm att gå ut med

"Jag har bara regn hos mig." Orups gamla kärleksdänga kan passa i dessa dagar. Valborg och Första maj:s sommarväder har ersatts av strilande regn och nio-tio plusgrader. Våren och den annalkande sommaren har gjort halt.
"Visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka," som Karin Boye skaldade. Men visst, syrenen tvekar men är ändå på väg att slå ut i lila klasar. Gräset växer också som det knakar. För att inte tala om ogräset. Jaja, det vänder nog snart och blir så gott igen.
Garm, en liten pigg, busig, glad och tuff Jack Russell-terrier är på besök den här veckan. Han förgyller vår tillvaro och sprider glädje i huset. Bäst är ändå mornarna. Vid pass sju rasslar det plötsligt till under täcket och en pigg Garm står på bröstet på mig och pussar mig på munnen och nafsar mig i näsan.
"Upp med dig gubbe. Det är dags!"
Jag hinner knappt blaska mig i ansiktet, pinka en skvätt, dra på mig kläder förrän Garm krafsar otåligt på altandörren och vill uuut!
Vi går ut i den drypande våta trädgården. Garm kollar så att allt är som det skall, kissar på granen och vi släntrar ut via järngrinden.
Garm börjar "läsa tidningen". Luktar på varje grässtrå som det vore det ädlaste vin, kissar på grannens grind för att markera sin närvaro. Han kissar på det mesta. Första långa duschar som blir kortare skvättar vad det lider. Men aldrig så korta att han avstår att visa sitt visitkort.
Vi går utefter Säveån, min lånehund och jag. Det håller upp en stund och livet är ganska okay. När vi möter en annan hund står Garm spänd som en fiolsträng med svansen i vädret. "Kom an", ungefär.
Vid den gamla järnvägsbron viker vägen av till vänster i en backe upp mot småhusen. En väg fortsätter under bron mot Partille till. En "crossroad" där man kan sälja sin själ till djävulen. Garm väljer ofta backen upp mot civilisationen. Våra själar är intakta.
Nu vill Garm hem och den väntande frukosten. Torrfoder och vatten i var sin skål och Mariekex till efterrätt. Den lille killen, nåja, han är kastrerad, drar i kopplet som sträcks ut. Han väger bara några kilo så jag hänger på sådär lagom.
Vi möter grannen som just rastat "kalven" som vi säger. En Grand Danios-valp på drygt 50 kilo. Nu har hon bilen full av ungar som skall till skola och dagis.
Garm är ivrig när vi kommer fram till ytterdörren. Jag får knappt torka av honom om tassarna och magen förrän han klappar till innerdörren med tassen och störtar in i köket via hallen.
Medan han smaskar på Frolic eller vad det nu är han äter tar jag mitt frukostägg som Monica fixat och filen med havregryn, GP och sätter mig och njuter av min frukost.
Vid kaffet vill Garm hoppa upp och lägga sig på min mage. Han drar ned tidningen med tassen och tittar stint på mig. Sen lägger han sig på mig och sluter ögonen. Lugnet lägrar sig.
Dagens bok: Smärta av Kjell Eriksson.
Dagens rätt: Keema Korma, lammfärsröra med koriander, lagerblad, gröna ärtor och ris på Maharani.
Dagens musik: "I never learn - Lykke Li. 
Fotnot: Garm är enligt fornnordisk mytologi en varghund som bevakar porten till dödsriket.
 
 
 
 

Vi är inne i en politisk brytningstid

Feministiskt initiativ går fram i opinionsmätningarna. V går fram. Socialdemokraterna är stabila.
Allianspartierna går bakåt och KD och Centern ligger under fyraprocentsspärren. Framför allt; Sverigedemokraterna backar.
Ett fantastiskt läge inför valet i höst. Men först är det dags för EU-valet. Det gäller att stoppa de högerextrema i Europa.
Det blåser alltså både positiva och negativa vindar nu. Vi som står på demokratisk socialism sida måste engagera oss som motkraft till rasism, fascism, homofobi, nazism och andra mörkerkrafter.
Med retorik, debatter, demonstrationer. Vara tydliga men vänliga och stå på de utsattas sida.
Det känns som vi är i en brytningstid mellan det onda och det goda. Mellan hungrig, ohejdad kapitalism och en fördelningspolitik som utjämnar skillnader mellan människor.
Mellan slutenhet och nationalism och öppenhet och tolerans.
Tyvärr är de goda krafterna svårare att identifiera än de onda. Var är de visionära politikerna? Var finns vår tids Olof Palme, Tage Erlander, Ernst Wigfors, Inga Thorsson, Ulla Lindström med flera?

RSS 2.0