God jul och ett gott nytt 2011! Nu tar vi nya tag!

God Jul och Gott Nytt År till er alla!
Det har varit ett omtumlande år - 2010. Alliansens knappa seger i valet. Sverigedemokraterna (vilket namn!) kom inklampande i folkdräkt.
Privatskolor skär guld med täljkniv och folkbiblioteken i Nacka kommun blir privata. Det pågår en överföring av allmänna medel till fickorna på riskkapitalister i Sverige samtidigt som 40 000 blir utförsäkrade från Försäkringskassan.
Anders Borg håller i statskassan som en sentida Kalle Anka med hästsvans och ring i örat. Varför inte satsa lite av miljarderna på att ge människor arbete? Det finns hål att stoppa i som infrastrukturen, sjuk- och äldrevården, skolan och många fler.
Terrordåden i Malmö och Stockholm. I båda fall en ensam man med en skev verklighetsuppfattning. Den ene vill rensa stan från invandrare och den andra vill sprida död och förintelse hos alla människor som råkar befinna sig i centrala Stockholm.
Terrorn har funnits i Sverige länge, Palme-mordet, mordet på Anna Lindh, mord utförda av högerextrema rasistiska och nazistiska organisationer, morden på poliser i Malexander. Så våldsbrotten är inget nytt men hela tiden spelas den naiva oskuldsfullheten upp i media. Va! kan detta hända i lilla Sverige! Ja, lilla Sverige är tillsammans med stora länder som USA och Storbritannien med och bekämpar talibanerna i Afghanistan. Hur det nu gick till. Nu är vi ett land i krig.
För en gångs skull reagerar Säpo med klok eftertanke och piskar inte upp stämningen efter det senaste dådet då en ung man sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm.
För oss som har arbete och är någorlunda friska är ändå Sverige ett bra land men det är väl de flesta länder med stabil demokrati.
Så här i juletid och när 2010 nalkas sitt slut är det bara att kämpa vidare mot ett ännu bättre och mer rättvist samhälle. Kanske kan Socialdemokraterna hitta sig själv igen och arbeta för rättvisa och solidiaritet igen och inte bara glida med i den marknadsliberala vågen som har sköljt över Västeuropa under de senaste åren.
Dessutom vill jag önska min favoritförening, Örgryte IS lycka till med reorganisationen. Det lär bli några tuffa år om Öis skall komma tillbaka till eliten eller också kanske Öis blir ett nytt Gårda BK.
Jag vill se ett modernt Örgryte som satsar på talangutveckling och därigenom kan berika både sig själv och svensk fotboll i stort. Vad säger du Sören Börjesson? Det finns planer, det vet jag.
Sedan vill jag tacka mina kära kamrater och kollegor i IJK (Idrottsjournalisterna klubb) för ett bra och hängivet arbete för att stödja sportjournalisters villkor i Västsverige. Jullunchen den 16:e december var god och lyckad.
Nytt för i år var att Håkan Hermansson utökade frågetävlingen med egna supersvåra frågor efter Jan Hanssons traditionella - inte lätta de heller.
Nu blir det att plugga på tills nästa år.
Tack också mina arbetskamrater på Kultur i väst som gett mig ett sådant fint mottagande när jag kom tillbaka efter fem månaders sjukskrivning. Det värmde ett gammalt (nåja) hjärta.
Dagens bok: Hetta av Ian McEwan.
Dagens låt: Happy X-smas, war is over med John Lennon.
Dagens dikt: "Visst gör det ont när knoppar brista, varför skulle annars våren tveka.” Karin Boye.
Dagens mat: Julmat med vegetariska inslag.
Dagens motto: Mot en bättre framtid!

Lägg ner kungahuset - släpp barnen fria!

Avskaffa kungahuset!

Lägg ned denna otidsenliga kvarleva från förr.

Släpp kungabarnen fria och låt kungen och drottningen fortsätta att umgås med den svårt chanserade överklassen.

Nu är råttet mågat som ishockeyspelare Per Ledin sa.

Det har kommit ut en bok om Carl XVI Gustaf:s liv och leverne. Den handlar om vurm för Hitler hos både kungen och drottningens släkt.

Det handlar om fester på svartklubbar, eskortdamer till kaffe och avecen. Det handlar om otrohet och annat depraverat.

Kungen skrattar åt alltsammans och verkar trivas med uppståndelsen. ”Presskonferensen” i samband med älgjakten kommer att bli ihågkommen för majestätets oerhörda språkbehandling och med det flinande goda humöret kungen avfärdade allt utan att förneka någonting.

Hans majestäts dagar kan vara räknade. Men Victoria väntar bakom hörnet. Hon är populär, verkar vettig, försvarar sin rätt att älska vem hon vill utan att böja sig för knugen.

Men jag skulle vilja se henne avsäga sig tronen och komma ur sin gyllene bur och göra något vettigt av sitt liv.

I dess dagar har också drottning Silvias pappa visat sig vara organiserad nazist trots att han bodde i Brasilien. Han reste tydligen också hem för att ta över en fabrik som en judisk medborgare tidigare drivit.

Även hos kungen finns det nazianstrukna förfäder.

Men filmregissören Ingemar Bergman, författaren P O Sundman, företagsledaren Ingvar Kamprad och upptäcktsresande Sven Hedin har haft nazisympatier. Så även i de bästa familjer...

Kungen och Silvia eller Victoria heller för den delen skall behöva schavottera för att släkten har mörka hemligheter.

Men att en uppburen kung beter sig som en pajas mellan skål och vägg med sina degenererade kamrater välter den tilliten till monarken överända. Kung Carl XVI Gustaf är en vanlig människa, inte bättre än någon annan. Det var ju en jätteskräll eller hur? Han kan inte svinga sin spira och få medborgare att må och få det bättre.

”På hans hjässa, kronan lätt” eller hur det nu är. Kronan kanske han hade på sig i sängen med Henemark. Vad sa Alexander Bard?

Jaha, vad skall vi då med kungahuset till?

Men hela idén om ett kungahus är befängd. Så avveckla med förnuft.

Tystnaden från våra folkvalda representanter i riksdagen är öronbedövande. Inte ett kritiskt ord. Är de rädda för att missa middagarna med kungen?

Men när Ohly lite skojsigt klämde ur sig att man kan faktiskt använde bröstpump, blev det ett fasligt liv bland krönikörer och ledarskribenter och hela det borgeliga politikergänget förfasade sig och skrek att nu hade Ohly tappat all trovärdighet. Det kanske han har men inte av den anledningen. Bröstpump är en bra metod när amningen inte fungerar av någon anledning och mamma är inte fjättrad vid barnet hela tiden och pappa kan ta ut sin föräldraledighet.

Det offentliga ordet i Sverige domineras och styrs av en trångsynt småborgelighet. Kungahuset står över all kritik men politiker till vänster om Centerpartiet är paria.




RSS 2.0