Hällregnet minns gamla hjätar

Syndafloden idag. Hällregn hela natten. Altantaket läcker på flera ställen. Vi ställer ut bunkar som fångar upp dropparna som blir till små kaskader när de brister.
Sommaren går in i en ny fas. Från det skira, friska till det mogna och mättade.
Rötmånad. Primörer i sikte. Frukten dignar som kart ännu på grenen.
Jag läser. Hemingway. Och solen har sin gång. Det pregnanta språket, vemodet, äventyret utan slut och mening. Tjurfäktning, numera förbjuden i Katalonien. Heders Katalonien!
Johnny Cash självbiografi. Mannen i svart, sprungen ur det lantliga bomullsplockandet. Religionen ständigt i fokus. Stora känslor, liv och död, missbruk, kärlek till kvinnor och musik och droger.
Cash skriver om de tidiga åren på Sun Records. Sam Phillips styr med järnhand men har ändå fingertoppskänslan att låta artistens särart prägla resultatet.
Elvis var kung redan i mitten av 1950-talet. Carl Perkins hade oerhörd potential men Elvis snöt Blue suede shoes och gjorde den till jättehit. Elvis hade enligt Cash oerhörd karisma och var en mycket kompetent kompgitarist och Cash tycker bättre om de tidiga inspelningarna med Elvis, Scotty Moore och Wayne Fontana på akustiska instrument.
Johnny Cash själv får en hit med I walk the line.
John Lennon. Yoko Ono har sammanställt en samling omdömen och vittnesmål om John Lennon. Naturligtvis är det en hyllning till den mördade ex-beatlen. Men ändå ger den ytterligare pusselbitar om den gudomlige Lennon. Min ungdoms store hjälte tillsammans med Agne Simonsson, Ingemar Johansson, Eusebio, Kurre Hamrin, Pele, Paul Jones, Rolling Stones, Wilhelm Moberg, Ernest Hemingway, Dustin Hoffman, Clint Eastwood, Fats Domino, Kirk Douglas, Gregory Peck med flera.
Vilka stjärnor står för något idag? De har sålt bort rätten att fritt uttala sig till sponsorer. Det finns underbara bilder på John Lennon i studio. The Beatles arbetande i studio.
Idag finns inga såna dokument om dagens stjärnor.
Nu jävlar öppnar sig himmelens portar. Dags att stänga av EM på tv, Emma Green till final, och återuppta läsningen igen. Mat och vin finns så vi klarar helgen. Solen kommer igen och det gör jag med.

RSS 2.0