Vinter 2017

Nu är det friskt.

Vad skall en stackars medborgare tro?

Jaha, då var det 2017. För hundra år sedan var det hungersnöd i Sverige. Bröduppror och kravaller i bland annat Göteborg. Revolution i Ryssland där Lenin och Trotskij tar makten. Spionen Mata Hari avrättas. Första världskriget rasar vidare. Finland bryter sig loss från Ryssland.
Det hände mycket i världen och Sverige för hundra år sedan. Undra vad 2017 bär i sitt sköte?
I Sverige är det ingen hungersnöd, tvärt om. Men tiggeriförbud diskuteras. Allltså på allvar, människor i misär skall förbjudas att be om allmosor. Göteborgs ledande socialdemokrat Ann-Sofie Hermansson tycker inte att ett förbud mot tiggeri är en bra idé. Passar inte Socialdemokraterna. Heder åt Hermansson!
Vi lever i ett alltmer polariserat samhälle. En del hävdar att Sverige går som tåget (S) och att 2017 blir ett toppenår.
Andra (M,SD) tycker att det blir sämre och sämre. Invandringen håller på att knäcka vårt samhälle och sätter välfärden på spel.
Vad skall en stackars medborgare tro? Man kan ju alltid titta på sitt eget liv. Jag håller svälten för dörren i år också. Min familj kan äta sig mätt och mer därtill. Vi kan njuta av tillvaron, resa och och konsumera kultur. Gå på teater, bio, konserter, krogen. Vi har en liten trädgård som skall skötas. 
Alla människor behöver en trädgård, även om än helt liten för att hålla en djupare kontakt med jorden, och därmed något djupare inom sig själva. Carl G Jung.
Det låter ju bra men det kan vara ett jävla slit också. Men då tar vi hjälp av en händig granne, så det så. Nu funderar vi på rut-städning också. Vi blir ju inte yngre. Skulle det vara skamligt. Njaa, min mor sa alltid; var och en får ta hand om sin egen skit.Man får vara ödmjuk och uppskatta det man har. Det kunde varit mycket värre.
Vi lägger en slant i den romske mannens pappmugg utanför vår lokala ICA-handlare och känner oss inte speciellt goda. Det tror emellertid den teologiskt bevandrade Ann Heberlein. Hon tycker inte att det är en gudomlig gärning att skänka en slant till en behövande. Hon tycker att det bara odlar en falsk självbild hos givaren. Det befäster bara den fattiges situation. Som om den inte var tillräckligt befäst.
Jag önskar bara att 2017 skall bli ett bättre år än 2016 för alla. Att det blir fred i Syrien och återuppbyggnaden av samhället inleds. Det är alltför mycket lidande på många håll i världen. Så vem är jag att klaga.
God fortsättning!
 
 
 
 
 

RSS 2.0