Kollektivtrafik med förhinder

Buss nummer 58 närmar sig. Jag tar fram Västtrafik-kortet, kränger av mig ryggan. Men vad händer? Bussen blåser förbi. En högtalarröst förkunnar; bussen är full, nästa buss kommer om femton minuter!
Så kan det gå till i Göteborg 2014. Den uppgrävda stadens år! Jag lommar hemåt. Spak, stukad och lite arg. Bussen var fan i mig inte full. Det såg jag ju med egna ögon. Han låg efter i tidtabellen. Jaja, ta det lugnt, det kommer en ny.
Hade det varit för tio år sedan hade jag väl sprungit ut i gatan och försökt hindra busseländet. Nu släntrar jag hem istället och tar en kopp kaffe till och är tillbaka efter en kvart. Jag bor bara hundra meter från hållplatsen. 
Ja, där kommer bussen! Nej, den är också full. Den far också förbi. Men tätt efter kommer en buss till. Tom, sånär som på föraren. Västtrafik har satt in en extrabuss. Bara för mig. Gulligt.
Detta hände i veckan. Häromdagen höll jag på att hamna i Angereds centrum. Inget fel i det men nu hade jag lite bråttom. Hade simmat, bubbelpoolat och bastat på Valhallabadet som vanligt och tagit sexans spårvagn vid Scandinavium. När vi knixade upp mot Redbergsplatsen sa föraren i sin mick att den här spårvagnen går nu raka vägen till Angereds centrum. Byte till ersättningsbuss för er som skall mot Kortedala-Bergsjön. Panik, de flesta kastar sig av vagnen.
Där står vi nu, ett trettiotal vinddrivna existenser, i solgasset och väntar på en buss som skall ta oss - vart. Efter en evighetslång väntan kommer en buss in till ersättningshållplatsen. Jag frågar chauffören om bussen stannar vid SKF och han nickar. Där kan jag nämligen byta till en annan buss som går hem till Utby.
Yes! Då hinner jag hem till Tyskland-Portugal. Då släntrar chauffören ur bussen för att ta sig en välbehövlig cigg och en kopp hämtkaffe från Pressbyråkiosken
Efter tio minuters paus i den knökfulla bussen rullar vi sakta mot våra destinationer. Desillusionerade och prövade i Göteborg anno 2014 som förbereder sig för Västlänken, om x antal år skall kollektivtrafiken flyta fint igen.
Vi får väl se hur det blir med det.
Dagens bok: Tiggarflickan av Alice Munro.
Dagens rätt: Luckans special på Magasinsgatan. Strömming med Dijonsenap, roven pepparrot, lingon och potatismos.
Dagens musik: Sweet child of mine med Guns and roses.
Dagens motto: ta det lugnt, det gör Västtrafik.

RSS 2.0