Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Intressant om hästens historia genom tiderna

Idag har det varit fullt upp på jobbet. Inläsning av en audio-guide till en stor utställning om hästens historia på Bohusläns museum. Det blir deras stora sommarutställning. Det är tydligen Hästens år i Kina dessutom.
Ganska korta mättade texter om hur häst och människa samarbetat under tidens gång från urminnes tider fram till våra dagar.
Hur hästen har utnyttjats av människor. I krig och umbäranden. Men att den har varit så oerhört viktig i människans liv att så att den också skötts om och vårdats.
Intressant att få veta att den unika islandshästen aldrig får återvända till sagoön om den har varit utomlands. Detta för att inte sjukdommar skall rasera rasen.
Det lär finnas runt 100 000 hästar på Island och 300 000 mäniskor. Islandshästen kan trava, galoppera, skritta men också tölta, vilket är skonsammast för både människa och djur.
Sen har jag hjälpt en kollega med en inläsning till projektet Sommarboken. Lustläsning för skolbarn under sommarlovet. Ett roligt läsfrämjande nitiativ från Kultur i Väst.
Igår skrev jag om hur kul det är att ha Garm på besök. Kvällsturen var som vanligt. garm snusade sig fram i terrängen. Mina försök till power-walk höll inte länge. garm ville om inte sitta under en korkek, ändå "läsa tidningen" eller som en kollega påpekade; sätta likes på andra hundars facebooksinlägg. Garm hade tydligen fått i sig något olämpligt, han kräktes nämligen på vår persiska matta lite ofint. Därför blev det inte att leta kex efter sista turen. I morsen var han som vanligt igen. Glad och pigg.
Det höstlika vädret håller i sig. Regnet hänger i luften mest hela tiden. men det skall bli bättre under helgen tydligen.
Sen är jag ju fortfarande ledsen/förbannad att Liverpool inte kunde knyta ihop säcken förra helgen mot Chelsea. Nu fick "Pool" bara 3-3 mot Crystal Palace och menagen är krattad för scheiklaget Manchester City.
Jag ser fram emot damernas Sverige-Nordirland i VM-kvalet ikväll. Forza Lotta Schelin o company!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0