Vi lagade Keith Richards recept och överlevde

2011 har inletts med ett evigt snöande, fåglar faller från skyn och den store Per Oscarsson dör, bränns inne i en fruktansvärd brand. De eldade så hårt i kylan att huset fattade eld. Man kan inte föreställa sig vilka fasor som utspelades i det huset innan allt utom skorstenen låg som svart sot på marken.
Jag kommer än idag ihåg när han var med i Hylands hörna på Annandag jul 1966. Denne konstige människa klädde av sig plagg efter plagg. Allt blev så besvärande, tystnaden lade sig och alla skruvade generat på sig.
Ingen hörde vad Oscarsson sade. Att monologen innehöll fördömande mot rasism och främlingsfientlighet och barnets förvåning över att människor skyler sig, märkte inte många. Utan folk satt förstummade framför tv:n och tänkte samfällt; tänk om karljäveln tar av sig allt! Nu gjorde inte Oscarsson det.
Oscarsson tog in allvaret i Hylands mysiga hörna. Det blev naturligtvis skandal och moralisterna rasade.
Men till slut arbetade sig Per Oscarsson in i den svenska folksjälen och blev respekterad och älskad.
Själv mår jag utmärkt, stärkt av snöskottning, simning i Valhalla-badet och hälsosamma smoothies. Har kört en variant med spenat, ruccola, avokado, äpple, lime, blåbär, banan, jordgubbar och björnbär. Känner mig både piggare och gladare. Kanske en placebo-effekt men det spelar inte så stor roll i så fall. Jag går på känslan. Men jag är övertygad om att brygden är ett bra kosttillskott till den industrialiserade maten som vi köper och äter idag.
Apropå mat. Jag har läst boken Livet av Stones-legenden Keith Richards och den var bra. Där har han ett recept på sin favoritmat, korv med mos. Ingredienser; korv - i detta fall lammkorv, bacon, lök, potatis, morot, ärtor. Vi lagade till det med omsorg och tålamod. Vi överlevde. Jag tyckte att det var gott och kommer att testa igen. Monica hade svårt för lammkorven.
Har haft semester i tre veckor och tiden går så fort. Men vad kul det har varit att kunna följa Tour de ski med Kalla, Hellner, Haag, Northug och de andra skidfantomerna. Idrott när den är som bäst.
Så kommer det sorgliga beskedet att Assar Rönnlund har avlidit. Assar var en vänlig och kunnig man som aldrig nedlät sig att säga något nedsättande om någon annan.
Läste en anekdot om när Assar debuterade som expertkommentator i radio i Sapporo-OS 1972. Redan efter några kilometer in i 15-kilometersloppet, sa Rönnlund att det här vinner Sven-Åke Lundbäck. Hyland grymtade att nu får du väl lugna ned dig liite i alla fall!
Sven-Åke Lundbäck vann guld och Assars debut som expert kunde inte börjat bättre.
Kommer ihåg hur fantastiska Åke Strömmer och Assar Rönnlund var i radiosportens sändningar från längdskidorna.
Nu vänder vi blad och satsar på framtiden som ligger som ett oskrivet blad framför oss. Det finns så mycket att se fram emot och frukta.
Dagens bok: Livet av Keith Richards.
Dagens låt: Lucky man av Ron Wood.
Dagens dikt. Ring, klocka ring. Lord Tennyson.
Dagens motto: Lev väl och ha roligt!

RSS 2.0