Tiden rusar för barn och barnbarn och mig med

Nattsvarta stänk av vatten. Allt är gråmelerat. Naturen väntar, ivrigt att få sätta igång.
Våren stampar i farstun.
Men se där! De gula vintergäcken sticker upp i rabatten. Det börjar hände saker trots att vädret är så grått, så grått. Kvällen och natten så svarta och tunga på dolda hot.
Men på dagen spirar hoppet och snart blir även kvällarna och nätterna ljusare.
Längtar efter barnbarnet Edda, fem månader. Hon växer och står i. Fast i Uppsala och dit är det långt. Men vi skall dit i påsk. Det går fort.
Det andra barnbarnet Manuel, 13 år har fullt upp med skola och innebandy. Honom täffar vi oftare. De bor ju här i Utby. Där går det också fort.
Barn och barnbarn växer upp och står i. Det är som det skall vara.
Själv upptäcker jag saker hela tiden och även här rusar tiden. Det gäller att hänga med. För jag vill för allt i världen inte missa kommande vår och nästa sommar.
Dagens låt: Marrakesh Express med Crosby, Stills and Nash.
Dagens mål: Rester från fredag lördag.
Dagens bok: Tre sekunder av Roslund & Hellström.
 
 

En bok som höjer livs känslan

 
Nu har vi städat, Monica och jag. Dammtorkat, dammsugit, ställt upp möbler, ställt tillbaka de igen. Lagt in en kulörtvätt, skakat filtar och mattor från altanen.
Friska vårvindar drar in genom altandörren och det andas vår och förväntan i luften.
Har just läst ut "Steglitsan" av Donna Tartt. Nästan 800 sidor oupphörligen fascinerande bok. Tartt behärskar språket och de miljöer hon beskriver. Skriver om konstens och kärlekens betydelse som upphöjande faktor i livet. Det sköra och korta livet. Livet som behöver fyllas med mening. Vi går igenom, eller rusar genom livet ensamma. Var och en av oss bär på en smärta, trauman, sorg. Vi delar dem med andra men blir ändå till sist ensamma med oss själva. Men mellan verkligheten och medvetandet finns en zon där kärlek, konst, artisteri och kreativitet kan odlas och där erfarenheter och vackra ting kan gå från generation till generation.
Det gäller att träna sig till förmågan att se, betrakta och förnimma skönhet och kärlek. Som berikar våra liv och gör det värt att leva. Ta vara på möjligheterna att vara en levande människa.
Även om smärtan att leva ibland lindras genom alkohol och droger är det inte att till fullo leva. Droger lugnar för stunden men blir destruktiva i längden och hindrar människan att öppna ögonen och ta in skönheten och kärleken i livet.
Nu blev det lite högtravande men det är vad jag tolkar att Donna Tartt vill säga med boken som är adresserad till alla efterkommande. Under hela boken följer den lilla fågeln steglisan med läsaren. Och till slut blir den en katalysator till livets mening.
I Donna Tartts tappning.
Måste säga att den (boken) är en pulshöjare och ögonöppnare som höjer livsluften och gör det lättare att andas.
Jag blir glad över att finnas till helt enkelt. Det finns så mycket att glädjas åt
Vårens ankomst till exempel. Eller en leverpastejsmörgås med inlagd gurka och ett glas mjölk.
Dagens bok: Steglitsan av Donna Tartt.
Dagens låt: Come fligh with me - Frank Sinatra.
Dagens mål: Oxgryta med kabanoss, syltlök, morötter och ris.
Dagens dikt: "Visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle våren annars tveka?"




RSS 2.0