Jakten på första utomhusbadet i sommar

Äntligen en varm och skön sommardag. Annars har ju blåst och regn varit temat för den här sommaren.
Semestern lider mot sitt slut. Barn och barnbarn har åkt hem. Grannen har tröttnat på vädret och rest till Köpenhamn. Vår andra granne skall högtryckstvätta utsidan på vår altan.
Upp tidigt, frukost på altanen. Pigg och utvilad. Tar mopeden över Marieholmsbron till Frihamnspiren och Pöl Harbour. Här skall badas!
Väldigt lite folk utanför. Det är stängt. Jag rycker i ståldörren men inget händer. En lapp bakom fönsterrutan förkunnar att badet och "Svettekörkan", alltså bastun öppnar 15:00 tisdagar. I gengäld har de öppet till 21:00. På en griffeltavla utanför ingången står det; vattentemperatur + 23 grader.
Besviken kör jag över Göta älvbron till Stenpiren. Handlar tidning, vatten och banan i kiosken. Färjan 285 anlöper piren. Snabb tanke; Vrångö, varför inte åka till Vrångö och bada som förra året. Överväger det en stund medan vattnet glittrar på älven. Kranarna står stumma i solen på andra sidan bron.
Njaa, det tar för lång tid. Jag åker till Valhalla istället. Kör förbi jobbet Kultur i väst vid Rosenlund, får ingen större arbetslust och fortsätter genom ett somrigt Göteborg till det rivningshotade centralbadet. Där har jag badat sen slutet av 1950-talet. Valhalla är sig likt. Samma Wedelmålningar på väggen och sunkkakel i bastun. Samma gubbar också höll jag på att säga. Men många stammisar är det. En del kommer varje dag. Min badiver sträcker sig till två-tre gånger i veckan. Vackert så. 
Simmar 700 meter, ganska mycket folk, 27 grader i vattnet, känns kallare. Sneglar lite avundsjukt på snabbanorna där proffsen glider fram till synes utan ansträngning. Titta, där simmar ju Sarah Sjöström! Nä, jag såg fel, attans.
Går ut på gården i solen, tar en skön solstol och gottar mig en stund.
När jag kommer ut står moppen kvar. Tänkte ta en räksmörgås på JunggrensAvenyn men det gjorde jag ju häromdagen. Man skall inte skämma bort sig för mycket. Drar iväg åt andra hållet och passerar ett öde Olskroken
upp till Lunden, motstår lunch på Masala, vänder och dundrar förbi Redbergplatsen, Strömmesberg och Munkebäck. Kör in vid ICA Kvantum och köper Smögensallad gjorde på räkor, kräftstjärtar och löjrom.
väl hemma är fasaden på altanen rengjord. Den avskavda färgen ligger i i drivor i rabatten och på gräsmattan.
"Du kunde ju ha badat här", säger grannen med högtryckstvätten i högsta hugg.
 
 

RSS 2.0