Skönt att komma i normala gängor igen

Oktobersolen lyser över den döende naturen. Efter en svag vecka, tillbringad för det mesta i sängen börjar livet att spira igen.
Trevlig lunch på Posthotellet i Göteborg med Johan och Julia. Min älskade Monica och jag blev bjudna. Det var väldigt gott men lite dyrt. Miljön är ju magnifik. Det gamla Posthuset står inte att känna igen invändigt även om norrmannen som äger hotellet har låitit vissa detaljer vara kvar.
Min son Johan och jag har arbetat i huset som brevbärare. Jag några veckor en sommar. Jag hade distriktet Kungsportsavenyn med intilliggande gator som Kristinelundsgatan och Teatergatan till exempel. Det var ett ganska roligt jobb, i alla fall som 15-åring. Roligast var att få lönen.
På måndag blir det jobbet igen och det skall bli skönt att komma i normala gängor igen.
Läste ut Johanna Ekströms självbiografiska bok häromdagen och det var en intressant inblick i en intellektuell överklass tillvaro med ständiga utlandssemestrar, sommarvilla, stadsvilla, diktskrivande, afternoon-tea-drickande med mera.
Allt med en perfekt yta där katastrofen lurar under ytan.
Svår att förstå men fascinerande bok.


Höst och rastlösheten bankar på dörren

Det har regnat i en vecka. Vatten fyller varje skåra i stigen. Det blippar och ploppar ur stuprören och gräsmattan känns som en stor mättad svamp.
Nu väntar vi bara på "blodregnet" från Sahara.
Trädens alltmer livlösa blad lyser i gult, ockra och rött. De sista äpplena klänger sig fast i trädet som omringas vid foten av fallfrukt.
Hösten är en härlig tid på många sätt. Det händer saker hela tiden i naturen. Men med oss människor gör den lite handlingsförlamade på grund av allt regnet. Lättare att kura inne med en bok och tidningar. Titta på tv, surfa på datorn eller bara slöa. Ändå finns det så mycket att göra. Städa undan på altanen, flytta ned bord och stolar till garaget. Damma, damsuga och städa. 
Byter istället plats på två tavlor och begrundar länge om det blev bättre.
Men rastlösheten bankar på dörren och man bara måste göra något. På med walkingskorna och ut i det milda eftermiddagsdiset. Kura får du göra sen.
Dagens bok: Allt skall bli ditt av Arne Sundelin.
Dagens låt: Soon after midnight - Bob Dylan.
Dagens rätt: Pasta med svampsås.
Dagens motto: Ta det lugnt.
Kvällens film: Magical Mystery Tour.
 

Gåtan Bob Zimmerman Dylan

Bob får mat, dryck och tillfälligt husrum hos en äldre kollega och hans hustru i New York tidigt 60-tal.

Efter trevlig samvaro med poesiintroduktion, gitarrspel och annat blir värden (van Ronk) mer och mer irriterad på att unge Bob inte ger något av sig själv.

- Varifrån kommer du då, frågar van Ronk.

- Ingenstans ifrån, svarar Robert

- Jag härstammar från Amerikas urinvånare, indanerna, säger Bob stolt.

- Jag tycker att du ser judisk ut, säger värden.

- Nej, nej, jag härstammar från siouxerna, säger Bob och börjar gå omkring i rummet och runkar huvudet fram och tillbaka.

- Vet ni vad detta är, frågar Bob det förundrade värdparet.

- Järngräs, svarar Dylan själv.

Efter det lägger han sig ner och drar upp fliken på mattan och blottar trägolvet och börjar krafsa på det.

- Nu gräver jag ned stridsyxan.

 

 


RSS 2.0