Ett anständigt Sverige tar hand om alla sina medborgare

Nationaldagen. Smakar på ordet. Är jag nationalist? Nej, snarare socialist. Vi har mycket att glädjas åt i Sverige. Hyfsat rent och fint. Fri sjukvård och skola.
Men vi har mycket att rätta till också. Vi har ett två-tredjedelssamhälle. En tredjedel lämnas utanför och lever i relativ fattigdom. Det gör mig rasande.
Människor, unga människor lever inlåsta i förorten utan möjlighet att ta sig vidare till något bättre. Hindren är för höga. Överbelastade skolor, trångboddhet, gängkriminalitet, hopplöshet, våld.
När jag var ung och växte upp i Biskopsgården fanns det framtidstro och glädje.
Det är fortfarande fint i Biskopsgården men det finns också stora problem.
Ett anständigt samhälle tar hand om alla sina medborgare. Så sker inte alltid i vår fina nation Sverige.
Politikerna får vässa sig och utjämna klyftorna. Det kan bara en rödgrön regering göra. Och då måste Vänstern med. Socialdemokraterna verkar ha tappat kompassen.

Valhallabadet är vederkvickande

Jag tänker så här: Valhallabadet i centrala Göteborg, i det så kallade evenemangsstråket är en demokratisk mötesplats för stadens invånare.
Där kan kvinnor och män mötas utan skyddsmasker. Ett bad kostar 70 kronor. Billigare om man köper tremånaders-band, halvårsband eller helårsband.
Barn och ungdomar är billigare och pensionärer badar gratis mellan 9-15.
I bubbelpoolen sitter eller ligger man och lyssnar på världens alla språk.
I bastun begrundar man livet och tar det lugnt. Man duschar och tvagar sig, en del rakar sig, man pysslar kanske om sina fötter.
Simmar några längder i 50-metersbassängens 27-gradiga vatten, en del simmar 2000 meter, jag kanske 1000 meter eller kortare.
Efter en stärkande simtur kan man sommartid gå ut på gården och lägga sig i någon av solstolarna. Lyssna på radio eller bara lyssna på den omgivande staden. Höra tjuten från Liseberg och måsarnas skrik.
En timma eller två i denna oas går fort och man liksom seglar ut i verkligheten igen.
Vederkvickad.
Veckans bok: En marialegens av Niklas Rådström.
Veckans musik: Paul Simon.
Veckans mat: Fish and chips på Goldens days.
 

RSS 2.0