Känner mig eländig när jag blir irriterad av tiggeri

Så blev det göteborgsvår igen. Grå himmel, snett regn som piskar i ansiktet. Hård vind gör att paraplyer vänds ut och in. Man vill inte vara ute helt enkelt. Men det måste man. Det är bara att stiga upp, äta frukost, läsa tidningen (papperstidningen), kolla mejl och kasta sig ut till busshållplatsen där några skyler sig för vind och regn.
Vid Rosenlund piskar regnet i ansiktet. En kollega hukar i blåsten men vinkar när hon får syn på mig. Jag vinkar tillbaka och vi förenas i hällregnet.
Vinterjackan har åkt på igen och även halsduken och vinterkepsen. Men det har trots allt blivit varmare så vid lunchtid åker persedlarna av.
Solrosen får ett besök idag. Fransk örtgratäng, hemgjort potatismos, sallad med morotrafs, bönor, linser, surkål och annat gott-gotti-gottgott.
Försöker äta vegetariskt åtminstone några gånger i månaden, kanske en gång i veckan till och med. Vi äter för mycket kött och det tär på våra gemensamma naturresurser.
Lade 17 kronor i tiggargubbens pappmugg vid Rosenlund igår. Nu nickar han glatt när jag går förbi men sträcker inte fram muggen. Jag har gjort min välgärning och det räcker tydligen ett tag. jag kommer att skänka mer. Bara för glädjen. Vet att det inte går att mätta deras lidande och nöd men kanske lindra. Svår fråga.Resa runt i EU och tigga kan ju inte vara alltför uppbyggligt. Eller rent av fördjävligt. För barnen, familjerna, för enskillda individer.
De många tiggarna i Göteborg är förmodligen romer från Rumänien och Bulgarien där det tydligen inte finns någon framtid.
Tänk om Sverige kunde ta hand om dem och ge de en dräglig framtid. Känner mig eländig när jag tittar bort och skakar på huvudet när den tredje unga tjejen kommer emot mig med pappmuggen framsträckt. Jag blir irriterad av detta tiggeri. Samtidigt kan jag ju inte annat än tycka synd om dessa människor.
Dagens låt: Eldarevalsen - Evert Tabue
Dagens dikt: "Javisst gör det ont när knoppar brister - Karin Boye 
Dagens måltid: Fransk grönsaksgratäng med örtsås
 
 
 
 

Brist på sömn kan få även Bob Dylan på fall

Med "Stars are never sleeping" med David Bowie i lurarna tittar jag ut och ser vårregnet strila ned över Göteborg. Våren är äntligen här och nattkylan borta (tillfälligt?). I natt var det riktigt varmt i sovrummet. vaknade vid tretiden och nös häftigt. Det här med pollen har väl aldrig påverkat mig särskilt mycket genom åren. Men nu på äldre dar har jag känt av vårens ankomst alltmer. Nåväl, jag tar en Tavegyl nere i köket tillsammans med ett glas vatten. Kollar lite i Ipaden inna jag går upp och somnar sött.
Tycker att det är ofta jag vaknar i "Vargtimmen" och sen har svårt att somna om. Men det gör jag ju alltid. Ofta sover jag bättre efter en timmes vaka när jag ligger och funderar över dagen som skall komma. Lite meditativt men det kan också vara irriterande om det tar för lång tid att somna om. Men det går för det mesta.
Jag har ju upplevt en period av näst intill sömnlöshet och det var katastrofalt. Min läkare sjukskrev mig direkt.
_ Kan man inte sova slår man snart ut. Hjärnan fungerar inte utan sömn, sa doktor Sjöberg.
Men med lite aktiv vila för att hämta kraft och inspiration blev allt som vanligt igen. Det vill säga humöret i topp för det mesta och tacksam för det jag har. En fin familj,bra hem, okay arbete och för det mesta är jag frisk och stark.
Läser en intressant biografi om Bob Dylan. Snacka om en komplex människa. Superbegåvad, känslig, elak, vetgirig, sprallig, sur. I mitten av 1960-talet gick Dylan in i en rejäl kris. Livet pågick för fullt dygnet runt. Turnéerna avlöste varandra. Publiken buade under hans elektriska set tillsammans med The Band.
I Manchester skrek en man i publiken "Judas!"
"Jag tror inte på dig. Lögnare! Spela riktigt djävla hög", sa den tunne och tärde Dylan till Robbie Robertson innan de drog igång "Like a rolling stone" på glaskrossardecibel.
Han klagade på att han aldrig sov. Skrev låtar överallt, festade och knarkade. Till slut drog Bob Dylan sig tillbaka i huset i Woodstock utanför New York. Under vilan med sin nybildade familj råkade Dylan ut för en motorcykelolycka som höll honom borta från det offentliga livet ett tag. Sömn är alltså livsviktigt.
Dagens låt: Women - John Lennon.
Dagens bok: Kallocain - Karin Boye.
Dagens mat: Cowboysoppa på Pustervik.

Med sossarnas fadäs kom äntligen våren

Så gick det som det gick med Omar Mustafa. Han blev rejält kölhalad i medierna. Pressad och vagt försökte han förklara sina ståndpunkter. Det hjälpte inte. Veronica Palm gav honom silkessnöret. Avgå Mustafa!
Som jag skrev igår men utan frågetecken, "Har sossarna skitit i det blå skåpet nu?" Ja det har de. Valberedningen har gjort ett dåligt berett arbete. Minst sagt. Förtroendet för Socialdemokraterna är naggat i kanten. Frågan är om troende muslimer i Sverige och kanske framför allt i Stockholms förorter kommer att fortsätta att lägga sina röster på Socialdemokraterna vid nästa val. Det var ju det som valet av Omar Mustafa skulle ordna.
Idag 14 april har våren äntligen kommit. Grejar i trädgården i solen iklädd endast huvtröja och jeans.
Dagens låt: Slipping trough my fingers - ABBA.
Dagens rätt: Shepperds paj.
Dagens bok: " Mannen, myten, musiken om Bob Dylan av Clinton Heylin.

Har sossarna skitit i det blå skåpet?

Våren tvekar fortfarande idag 13 april. Regnet gjorde dock susen. Nu syns en antydan av grönt i gräsmatta.
Syrenens knoppar blir större för varje dag och det börjar skjuta upp grönt i rabatter och i gräsmattan. Pingstliljor, krokus, vintergäck, scilla. Pelargonerna har övervintrat i fönstret på övervåningen. Em blommar faktiskt. Nu skall vi ta sticklingar för att få fler pelargoner. Frågan är hur man gör. Klipper under det V som bildar två stänglar kanske. Får helt enkelt läsa på. Första gången jag gör planteringsjobb. Skulle vilja ha ett trädgårdsland också. Det är väl bara att börja gräva.
Vet inte varför jag har blivit så inne på pelargoner, kanske är det Lasse Anrell som har inspirerat mig?
Nu går diskussionerna heta om Socialdomokraterna släppt in en ickedemokrat i partitoppen. Omar Mustafa skulle attrahera invandrartäta förorter i Stockholm var det tänkt.Men nu har det visat sig att han har en dubiös sida. Han är ordförande i Islamiska föreningen och bjudit in föreläsare som har en otäck ton gentemot Israel. Dessutom har Mustafa skrivit att Sverige borde skicka JAS-plan mot Israel. Det kan vara vanskligt att reta upp Israel-vänner. Att vara emot Israels politik gentemot palestinierna behöver ju inte vara samma sak som att vara antisemit.
Kvinnosynen inom föreningen är också dubiös för sekulariserade svenskar. Att till exempel äktenskapet skulle vara till för man och kvinna enbart. Det kan ju vara mellan hen och hen också.Det är ju inget fel i att vara muslim eller kristen eller jude eller hindu eller katolik, eller buddist även om jag inte tror på någon religion själv. Naturen och människors goda vilja är min religion. Ja, och så Örgryte IS förstås och The Beatles, John Lennon, Dylan och Springsteen, Lundell och många andra avgudar.
Undra om inte Socialdemokraterna skitit i det blå skåpet genom att välja in Mustafa. Starka S-kvinnor med Mona Sahlin i spetsen har nu kritiserat valet av Omar Mustafa.
Man kan ju fråga sig om vem som helst kan få kalla sig Socialdemokrat? Måste man inte stå för vissa värderingar då som är förenligt med partiets?
Dagens bok: Biografi om Bob Dylan - mycket intressant om denne kameliont.
Dagens låt: Golden years med David Bowie.
Dagens mat: Västerbottenspaj med sallad.
Dagens motto: Gå ut och var glad din djävul.
 

Kanske vänder det äntligen

I Skövde idag. Ju närmare Skövde tåget kommer desto mer snö i markerna. Annars är landskapet grått och håglöst. Liksom utmattat av kylan och torkan.
I Skövde lyser solen som den gjort i veckor oavbrutet. Jag läser en biografi om Bob Dylan samtidigt som jag lyssnar på hans låtskatt på Spotify. Det förhöjer hela upplevelsen.
Jag har egen kupé och det är ju inte fel eller för att travestera Martin Ljung: "Det är skönt med en egen kupé".
Vi äter lunch på ett fint ställe i stan. Kyckling med dragonsås och cous-cous, sallad, kaffe och kaka för 89 kronor.
Sen en promenad runt i centrum. Skövde är inte stort men mysigt på något sätt. Bonnigt och trendigt på samma gång.
Vi arbetar några timmar, Karin och jag innan jag tar tåget hem till Göteborg igen. I Partille börjar det att regna. Ett efterlängtat vårregn gör små kratrar i den ringlande Säveån. Det luktar regn och vår.
Monicas besök hos kärlkirurgen på Sahlgrenska förlöpte väl. Hon har bra värden och skall sakta bygga upp kroppen igen. Hoppas att allt elände är över.
Dagens låt: the man with the long black coat - Bob Dylan.
Dagens bok: Vår man i Havanna -Graham Greene.
Dagens middag: pasta med pestosås, hemgjord av Monica. Mums!

Funderingar i april

Det bultas och hamras i huset. Ljudet når in i studion och jag får upphöra med insläsning tills ljudet ekat bort.
Ute skiner solen vårlikt. Men kylan består. Is ligger fortfarande i kanalerna och solen förmår dagtid tina och tunna ut islagret.
I helgen gick sex personer genom isen i Västsverige. Tre avled. Det är mycket riskfullt att ge sig ut på förrädiska isar så här års.
Nu sitter jag och försöker förstå Windows 7, som nyligen är installerad på studiodatorn. Det går sådär.
Mari sjuk idag - halsfluss sa Christer Bergman.
Studion är ett särskilt kapitel. Ljudet är burkigt och dåligt. Enligt Emil blir det inte bättre. Studion måste byggas om och göras mindre.
Kanske. Men studion är ju byggd för ljudinspelning från början. Tja, jag vet inte. jag har pratat med Anders Rapp och han skall fixa en annan mikrofon och hjälpa mig att ställa in ljudet så gott det går.
Monicas tå blir långsamt bättre. Hon måste återfå förmågan att promenera obehindrat. Annars är risken att hon blir exponerad för benbrott eftersom skelettet är så skört.

Våta drömmar på vitt lakan
Våta drömmar på vitt lakan

Nattens skuggor ruvar tysta
Jag brottas med en manet
oförmögen att få grepp

Saknaden efter någon som funnits
är större en efter det man aldrig haft

Du var mitt stöd och kraft
Du är mitt stöd och kraft

Våta drömmar på vitt lakan
Våta drömmar på vitt lakan
Lars Bred

RSS 2.0