Vilken julklapp, Spotify!

Julafton! Grått och trist väder. Milt.
Jag går upp klockan åtta och donar med frukosten. Brygger kaffe och tar fram julskinkan som Monica har griljerat och den bakade leverpastejen. Gör mig två smörgåsar, en vört och en kavring. Mor Annas inlagda gurka på pastejen och ett lager skånsk julsenap på skinkan. Hämtar in GP och sätter mig i min skinnsoffa och äter och läser.
Det är tyst ute, ingen trafik på Lemmingsgatan. En och annan joggare i tomteluva springer längs Säveån.
Efter kaffet går jag in på Spotify - streamingtjänsten, och hittar favoritbandet The Beatles digra låtskatt. Monica kommer ner och frukosterar till tonerna av Beatles.
Vi är förkylda men mår ändå bra. Lyssnar på radion och hör Christer Henriksson läsa Tranströmer. Han pratar också om sitt stora bokintresse ch sin klassresa.
 

Julen lyser upp vintermörkret

Det lackar mot jul. Ute är det grått. Dagarna blir inte ens ljusa så här års. Bara gråmelerade och glåmiga. Inbjuder inte till spontandans direkt.
Men inne i mitt lilla hus är det varmt och mysigt. Monica gör julstämning steg för steg med början första advent. Tomtar, julbord, stjärnor, godis, glitter, julbocken, dukar, bonader, nötter, fikon, marsipan, ljusstakar.
Mycket ljus och färg. Det är så ombonat och trygg igenkänning. Kalla det tradition. En trevlig tradition mitt i allt globalt elände.
Hela familjen träffas över jul och det är fint. Barn och barnbarn och så vi som var unga alldeles nyss. De gamla finns med i tanken.
Dan före dopparedan tar vi en bit skinka med skånsk senap på en bit vörtbröd, en liten snaps, Löjtens linjerullade, och mörkt skummande julöl.
Sen följer en tid fylld av stillhet och eftertanke, musik, samtal och läsning och massor med god mat.
God Jul!

RSS 2.0