Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Alla blickar på Pia Sundhage dessa dagar

Nu har sommaren slagit till på allvar. 25 grader varmt och solen slösar sina strålar över oss.
Det är ljuvligt att inta frukost på altanen i ljummen luft och med koltrasten drillande så vackert och vemodigt i björken över vägen.
Kokt ägg, rostat bröd med marmelad och! prickig korv, grapefruktsjuice och kaffe med mjölk.
Läser i morgonbladet en krönika av Yrsa Stenius där hon hyllar Pia Sundhages mod och intelligens att gå sin egen väg och gå från spelande stjärna till en smart och tydlig ledare utan narcissistiska drag.
Själv ville Stenius spela fotboll när hon var ung flicka i Finland med det var snudd på förbjudet på 1950- och -60-talen i Finland. Men hon känner igen sig i Sundhages passion för fotbollen.
"Hade jag fått spela fotboll kanske mitt liv tagit en annan vändning", skriver Stenius.
Jag har stor respekt för Yrsa Stenius texter som ofta är insiktsfulla och bra skrivna. Men ibland slinter hon på tangenterna. I alla fall när hon skriver om idrott. Hon skrev en lång drapa om Zlatan Ibrahimovic med anledning av hans bok. Hon är inte riktigt hemma när det gäller fotboll och vissa termer och hon psykologiserar en hel del. Stenius drar egna slutsatser och drar de till sin spets. Vilket man skall göra som krönikör/debattör.
Hon skriver att Sundhage togs för pojke och spelade med killarna utan att någon märkte att hon var en flicka.
Visst men hon kallade sig också Pelle vilket hjälpte till. Det missar Stenius.
Sen säger hon att hon kan identifiera sig med Sundhages androgyna framtoning även om Stenius drömde om man och barn och att hon därför inte delar Sundhages sexuella preferenser. Vet man vilka Pia Sundhages sexuella preferenser är?
Yrsa Stenius skriver också på flera ställen om fotbollen som "det fria fältets schack". Mer vedertaget är uttrycket "det gröna fältets schack".
Sen jämför Stenius Sundhages eviga nötande med boll mot en garageport hemma i Ulricehamn med Björn Borgs dito i Södertälje. Den fokuseringen hjäpte Borg att som yngling uppträda iskallt på banan. "Ice-Borg" ni vet.
Sanningen är att Björn Borg var en pest på planen i unga år och slängde racketar omkring sig och gnällde över domslut.
Hans tränare Lennar Bergelin fick unge Borg att inse att han hade mer att vinna på om han höll huvudet kallt. 
Men visst, Björn Borg gjorde det och fokuserade stenhårt på nästa boll vid unga år men inte utan coachning.
Rolig är Yrsa Stenius när hon jämför ledaregenskaperna hos Pia Sundhage (svenska damlandslagets tränare) och Erik Hamrén (svenska herrlandslagets tränare). Medan Sundhage är tydlig med sitt ledarskap och spelidéer så har inte Hamrén ännu efter fyra år som förbundskapten lyckats förklara sina spelidéer.
Det skall bli intressant och spännande att följa Sverige i EM under Pia Sundhages ledning.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0