Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Låt bonusdirektörerna leva på a-kassa

Vi spelade bowling på arbetstid häromdagen. Ett slags personalvård med information, lunch och bowling.
Det kändes i kroppen dagar efteråt. Baklåret fick ta stryk. Men roligt var det.
Så lite det behövs för att få en människa att känna lite uppskattning.
Men alla nöjer sig inte med en fri lunch och lite bowling för att känna uppskattning.
Det rent ut sagt förjävligt med direktörernas bonusar och pensionsavtal som poppar upp och väller över medias sidor i dessa dagar.
På nittiotalet hette det fallskärm och nu är det bonusar.
För en vanlig löntagare känns det verklighetsfrämmande med löner, bonusar och pensionsavtal på miljontals kronor.
“Marknaden kräver det” heter det. I helvete heller, säger jag. Det är topparna och politikerna som satt i system att roffa åt sig så stora ekonomiska fördelar som möjligt. Helst i hemlighet. Det har blivit en sport att vara så girig som möjligt.
Det mest beklämmande är att de makter som skall stå emot, verka för en högre moral också är på kapitalets sida. Socialdemokraternas toppar och fackpamparna roffar också åt sig och det av medlemmarnas pengar.
Samtidigt sänks pensionerna.
Bankernas chefer ger varandra jättelöner och bonusar i slutna rum även när det går dåligt. Finanskrisen har uppstått genom att bankerna och kreditinstitut misskött sig och inte haft koll på ekonomin. Systemet rasar, människor får gå från hus och hem. Arbetslösheten ökar, pensionerna sänks, vanligt folk får ta den beska medicinen. Vanligt folk får ta smällen när topparna i samhället gjort ett dåligt jobb.
Vad gör topparna i samhället då? De som redan sitter vid grytorna och guldet? Jo, det vill ha mer. De som misskött sitt jobb vill ha lönepåslag och bonusar för att sköta sitt jobb som de inte har skött. Bonus är ett incitament (drivkraft) för att du skall göra ett bättre jobb. Först miljonlön och sen bonus på toppen för att du skall överhuvudtaget göra ditt jobb. Och det även när ditt företag går åt helvete. George Orwell nickar gillande i sin himmel åt den taktiken. Fel blir rätt när retoriken från bankvalven får råda.
Skämmes ta mig fan, som en Robinson-deltagare sa än gång. Skämmes ta mig fan!
Reinfeldt och Maud Olofsson tycker att bonusar är bra. Maud Olofsson lyckades med konststycket att ena veckan försvara bonusarna och nästa vecka ta bort de i statliga företag. Vips! Nu bytte jag åsikt igen, som när vi vände i kärnkraftsfrågan. Det går bra att offra all inre övertygelse om man bara får sitta kvar vid makten.
Men först försvarar hon bonusar för att sopåkarna har det. Sopåkarna har ackord men i promillestorlek av vad direktörerna och fackpamparna har. Det går inte att jämföra äpplen med päron och det vet Maud Olofsson men hon får stå oemotsagd och vräka ur sig sådana floskler.
I en demokrati finns det en opposition värd namnet. Men vad gör Socialdemokraterna? Håller tyst eftersom deras toppar också roffar åt sig. De har blivit nyliberaler och borgeliga i sitt tänkande och leverne. De står så långt ifrån hur vanligt folk lever att det är skrämmande.
När vanliga löntagare skall hålla nere sina löner eller ännu hellre sänka dem, så höjer direktörerna och politikerna sina löner och arvoden. Är det okay? Nä, det är det inte. Men det är tyst i leden.
Låt Maud Olofsson, Reinfeldt, Borg, Hägglund, Wanja, Mona, Annika Falkengren, Wallenbergarna, direktörerna och fackpamparna leva på a-kassan ett år. Eller med en sopåkares lön och med dennes slit också. Eller en undersköterskas eller städares lön och jobb. De kan inte begå misstag i sina jobb. Det kan bli en läxa för nämnda potantater. Naturligtvis är det ett helt orealistiskt förslag. Bara tanken är ju helt sjuk. Tänk dig att Pieter Wallenberg skall ha min hälsa som sitt ansvar. Blotta tanken får mig att darra av skräck.
Det gäller att kunna sätta sig in i sina medmänniskors liv eller åtminstone försöka. Att inte kunna se den stora bilden och ha förmåga att se hur andra har det och sätta sin in i andra människors liv utan bara titta på sin egen gyllene navel bär psykopatiska drag.
Det verkar vara lite inne att roffa åt sig, att vara girig och sen göra en teatralisk pudel som inte en jävel tror på.
Det går att leva på 20 000 i månaden. Inga problem alls. Det går däremot nästan inte att leva på den högsta a-kassan på drygt 14 000 i månaden. Men det är tusentals människor i Sverige som får leva på det och mindre.
Vem företräder dem? Inte Reinfeldt i alla fall.
Socialdemokraterna har abdikerat från sin roll som försvarare för social och ekonomisk rättvisa. Lars Ohly lyssnar ingen på och miljöpartiet är egentligen borgeliga och verklighetsfrånvända miljömuppar.
Risken finns att Reinfeldt och co får regera med Sverigedemokraterna som stödparti efter nästa val. Dettai brist på bra alternativ. Vakna ur dvalan arbetarrörelsen!
Det är ju nu som en demokratisk vänster har chansen att påverka och vrida svärdet ur handen på högern och nyliberalena.
Dagens låt: Twist and shout med The Beatles.
Dagens motto: "Ut och var glad din jävel”.
Dagen bok: Vi de drunknande av Carsten Jensen.
Dagens rätt: panerad koljafilé.

Kommentarer
Postat av: LW

Fy fan va bra skrivet, Lasse! Håller med dej in extenso!

MVH

Leif

2009-03-30 @ 07:38:31
URL: http://fredagsmys-fredagsmys.blogspot.com
Postat av: Anonym

Tack! Man blir så jävla arg...

2009-03-30 @ 11:51:43
Postat av: håkan hermansson

Mitt i prick. Bonusgangstrar har vi alldeles för många av. Och WLW sitter med skägget i brevlådan. Ska bli intressant att se hur hon klarar sig ur den här affären...

2009-04-01 @ 13:33:03
URL: http://www.inlandsvagen.se/
Postat av: madeleine

Och än mer spännande skulle det vara om de först tvingades vrida ut och in på sig på socialkontoret! För att eventuellt sedan få en socialbidrag som de ska försörja sig på... fast då skulle de förstås först få vänta några månader på en tid till en av alla dessa gräsliga, trötta socialsekreterare, sedan skulle de tvingas att sälja sitt hus och allt annat de kan få en slant för, för att slutligen försöka hitta en hyreslägenhet som inte överstiger normen, och sedan leva på dryga 50-lappen per dag. DET skulle vara mycket roligare!

2009-04-09 @ 17:18:21
URL: http://maddesigno2.blogspot.com
Postat av: madeleine

Och än mer spännande skulle det vara om de först tvingades vrida ut och in på sig på socialkontoret! För att eventuellt sedan få en socialbidrag som de ska försörja sig på... fast då skulle de förstås först få vänta några månader på en tid till en av alla dessa gräsliga, trötta socialsekreterare, sedan skulle de tvingas att sälja sitt hus och allt annat de kan få en slant för, för att slutligen försöka hitta en hyreslägenhet som inte överstiger normen, och sedan leva på dryga 50-lappen per dag. DET skulle vara mycket roligare!

2009-04-09 @ 17:19:21
URL: http://maddesigno2.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0