Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Glad Påsk - även till samhällets olyckbarn

Skall bara önska Glad Påsk till dig som läser min blogg.
Nu skiner solen över nejden och äggen är plockade ur reden och laxen i kylen och sillen är bärgad och snapsen, nä, det blir ingen snaps i år.
Det blir en draja istället.
Vanor och traditioner är till för att brytas.
Annika Östberg är hemma i Sverige efter 27 år i amerikanskt fängelse. Nu börjar kritiken komma. Hon är inte så oskyldig som hon verkar. Enligt den amerikanska domen var hon den drivande när hennes boyfriend dödade två. Han var bara en marionett i Annika Östbergs händer. En kriminell bitch, en ond människa...
Det var för 30 år sen! Hon var tungt drogberoende. Hon har varit en mönsterfånge. Hon har suttit i 27 år för medhjälp till mord.
Okay, hon var nog inte guds ängel då men är naturligtvis inte den samma idag. Människor utvecklas.
Jag tycker att hon fått tillräckligt med straff. Nu får hon och hennes mamma hoppas på ett snabbt frigivande så att de kan få några bra år tillsammans.
Lars-Inge Svartenbrandt, alias Ferm, är ute och viftar igen. Denna gång med något slags vapen har han rånat en bank. Denna samhällets olycksfågel har suttit inne i 40 år. Till vilken nytta? När han kommer ut har det likaväl gått åt helvete.
Svartenbrandt är en misslyckad människa. Fy vad hårt! Att vara en misslyckad människa. Alla människor har både gott och ont i sig, det är min övertygelse. Men när det svarta tar överhanden finns det ofta orsaker till det. Brist på kärlek, svår barndom, brist på ramar, regler. Att inte bli sedd är en källa till överspel och att tänja på gränser.
Men samhället blir allt kallare.
En svensk manlig bloggare tyckte att Annika Östberg skulle få en spruta i armen. Alltså avrättats. På vilka premisser skriver man sånt?
Lars-Inge Svartenbrandt har försökt med mycket. Kärlek, religion, offentlighet, uppträdanden men det har gått åt helvete i alla fall.
"Jag är den ständige psykopaten” har "Svarten” sagt om sig själv. Vilken insikt och vilket nedklassande av sig själv.
Men samhällets misslyckande är tungt - inte på 40 har man lyckas göra Svartenbrandt till en laglydig och harmonisk människa.
Jag kan bara tycka synd om människan Lars-Inge Svartenbrandt. Och Annika Östberg.
Dagens låt: Mornings has broken - Cat Stevens. Tack till Tommy Johansson.
Dagens bok: Bibeln.
Dagens rätt: Mandeltäckt fläskfilé med råstekt vitlökspotatis.
Dagens dikt: Javisst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka. Karin Boye




Kommentarer
Postat av: madeleine

Läste precis att notan för att få hit Annika Ö, slutade någonstans runt 600 000 kr. Tänk om staten la ner de pengarna på att försöka få Isaak Dawit (?) fri, istället för att få hem någon som är bevisat skyldig till det hon har suttit inne för. Hon var med och tog liv - förvisso starkt drogpåverkad. Men jag tror att hon tog drogerna själv, utan någon större hjälp av någon annan. Tänk så det blir - och så fel det blir. Och att en människa som har mördat är mer värd än en människa som förespråkar frihet inte är värd något alls.

Glad påskkram!

2009-04-09 @ 17:12:45
URL: http://maddesigno2.blogspot.com
Postat av: Lasse

Håller med om Dawit Isaak men det är svårt att ställa den enes lidande mot den andres.

Jag tycker att 27 år i fängelse är nog för att sona medhjälp till mord.

Dawit Isaak skall släppas omgående. Får se vad Calle Bildt hittar på.

Här handlar det om politik och en diktators välvilja.

2009-04-10 @ 09:35:49
Postat av: madeleine

Jag menar inte att en persons lidande ska ställas mot en annans... Tycker att det är vidrigt att staten lägger ner så oerhört mycket pengar på att få hem en mördare, dels när det är kris i landet och dels när andra människor - förhoppningsvis laglydiga sådana - lider på "riktigt". Vi kanske kan fortsätta diskutera imorgon? ;)

2009-04-10 @ 10:20:49
URL: http://maddesigno2.blogspot.com
Postat av: Fredagsmys

De som är för dödsstraff brukar alltid jämföra äpplen och päron. Håller med dej fullt ut Lasse, att 27 år i fängelse är att betrakta som att man har sonat sitt brott. Men i dag finns ingen nåd kvar i samhällsdebatten; medierna hakar på populismen och pekar på vilken stor skuld Annika Östberg hade i morden hennes pojkvän utförde. Den pösmunkige Leif GW var väl den som gick i bräschen där, utifrån sitt akademiska grötmynderi har även han blivit populist.



Vad som helt har kommit bort är diskussionerna om orsakerna till varför brott begås. Varför hamnar vissa så snett och andra inte? Svartenbrandts liv är en karta på mänsklig tragedi; fosterhem som 12-åring och fängelse första gången som 17-åring. Annika Ö blev narkoman redan i tonåren och sedan prostituerad. Jag menar INTE att människor ska få göra brott och inte få straff för det. Men det får vara nån måtta på det populistiska svartmålandet! "Sluta med daltandet" liksom. Visst, sätt er i fängelse själva, sitt inlåsta mellan åtta på kvällen och halv sju på morgon får ni se hur det känns. Jag jobbade som vårdare på fängelse i slutet av 70-talet och lät mej frivilligt låsas in en gång...man får inte ha anlag för klaustrofobi, kan jag säga!

Då fanns fortfarande (70-talet) en viss human tanke kvar i kriminalvården. Men när moderattanten Gun Hellsvik började prata om "svängdörrar på Kumla" i det tidiga 90-talet vände medierna kappan efter vinden.



Inget land i världen har kunnat visa att hårdare tag-hårdare straff minskar kriminaliteten. Där är väl USA ett flagrant exempel! Men vård- och behandlingstänkande minskar återfall. Se på Kanada och även, ännu, på Sverige.

Men hur länge till?

MVH

Leif

2009-04-11 @ 13:42:15
URL: http://fredagsmys-fredagsmys.blogspot.com
Postat av: Lasse

Humanitet är det enda som hjälper i längden. Och kärleksfulla krav.

Kanada är ett bra exempel.

Lev väl!

2009-04-11 @ 14:47:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0