Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Läser Björn Borg fortfarande Buster?

Så var påsken över för den här gången. Det här året blev det en familjehögtid med barn och barnbarn på besök. Ett krogbesök på Kometen hann vi också med. Fisksoppan var ljuvlig.
Vintergäck, scilla, tussilago och påskliljor prunkar i trädgården och på altanen står gula tulpaner och påskliljor. Vi fick bråttom att fixa iordning altanen inför påskafton. Dammtorka, dammsuga och ut med de gröna plastmattorna, upp med några möbler, torka av det stora bordet som vi fick av Petra på Erik Dahlbergsgatan och placera ut stolar.
I ivern slog jag en spricka i altantaket med parasollen. Tog i för alla i Öis och missbedömde tyngden och spetsen rakt igenom vårt fina altantak.
Onödigt är bara förnamnet. Plasttaket sprack en decimeter.
Monica letade reda på en oöppnad silikontub och jag upp på pallen och smetade en tjock sträng över sprickan. Men sen när jag skulle jämna ut silikonet var det som förgjort. Det fastnade på plasthandskarna och följde med, alltså silikonet gjorde det. Jag vätte fingret med vatten men fick samma resultat. Hur gör man?
Nu får det sitta och stelna och när det börjar att regna nån gång längre fram får vi se om silikonet gjort nån nytta.
Läser sen i ett kvällsblad att Peter Harrysson blev putt när han var med i det fantastiskt dåliga programmet “Grillad”. Han gillade inte skämten om sin vikt. Varför ställer man då upp i ett sånt program, kan man undra?
Grillad saknar värme, humor och spontanitet, enligt min mening. I alla fall det lilla som jag har sett. Trodde Harrysson att de skulle prisa hans karriär?
Björn Ranelid, denna ödmjuka man med det poetiska och blommiga språket är en bra fotbollsexpert. Han har ju spelat allsvensk fotboll med Malmö FF och Djurgårdens IF. Ibland är han med i Supersöndag i Canal plus. Ett måste för varje fotbollsälskare.
Ranelid raljerade lite över att Tomas Brolin sa på sjukbädden efter en allvarlig fotskada 1994 på frågan om han nu skulle få tid att läsa mycket böcker: “Nä, så sjuk blir jag aldrig”.
Ranelid gick på ordentligt och sa bland annat:
– Den vackraste klassresa du kan göra i dag är inom idrotten. Och då kan du – som Tomas Brolin inte gjorde och som kanske inte Zlatan eller Henke gör – bereda barn en väg att gå in i litteraturens värld och erövra ett språk. Ett instrument du kan använda dig av i ditt yrkesliv.
Ranelid fortsatte:
– Ingen har fått Nobelpris i tystnad och ingen undkommer ordet stigmatisering. I den stund du mister ordet och är dysfunktionell i språket är det oerhört tomt i ditt liv. Och säger du som Tomas Brolin att du aldrig blir så sjuk att du läser böcker slutar du ditt civila liv med svarta solglasögon vid ett pokerbord där esset och de klädda korten är att du aldrig har läst en bok.
Tomas Brolin, denna litteräre gigant, svarade förnärmat att han visst läser böcker och att Ranelid som han aldrig träffat inte skall prata om sånt han inte vet nåt om.
- Jag svarade så för att jag ville få slut på intervjun och att jag skulle jobba så hårt för att komma tillbaka att det inte fanns tid att läsa böcker, sa Brolin.
Detta meningsutbyte var verkligen kul att ta del av. Jättarna och hjärnornas kamp.
Blir man en bättre fotbollsspelare om man läser böcker? Svårt att veta.
Blir man en bättre människa om man läser böcker? Förmodligen efter som böcker vidgar ens horisont och stimulerar fantasin och leder tankarna in på otrampade stigar och oväntade upptäckter. Dessutom skärper det till språket och utökar vokabulären.
Men det beror ju också på vad man läser. Läser Björn Borg fortfarande bara Buster?
Dagens låt: Real life - John Lennon.
Dagens rätt: Dillsill.
Dagens bok: Jobs bok.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0