Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Stilla flyter smutsiga Säveån

Stilla flyter dagarna på under semestern. Stockholmsparet Karin och Ingemar är på besök. De är ute på en "road trip" och kom närmast från Skövde via Vara hit till Utby.
Plocka, hallon, prata strunt, dricka kaffe, besöka släkt och vänner står på programmet.
När de fick se bildreportaget om Säveån i dagens GP blev de imponerade av att såna miljöer finns bakom vår stugknut. Jag promenerar längs Säveån varje dag med Märta. Vi njuter, hon gör ifrån sig och sen vänder vi och går hem, hunden min och jag. Bilden överst på denna bloggsida är tagen från "vår" bro, Bridge over trouble water, som vi kallar den.
Vissa miljöer i Säveån luktar Amazonas, eller Bangkoks stränder eller Mekongdeltat. Små varv, husbåtar, ruffiga miljöer som på nätterna lyses upp av fotogenlampor. Stilla samtal på bryggor, i båtar, ibland grillos och matlukt. Hemlösa bor i övergivna husvagnar eller i nödtorftigt uppspikade kojor. Kallt och eländigt på vintern men ganska behagligt nu i högsommaren. En tilltufsad åromantik finner man också längs Säveån.
Området är klassat som riksintressant och ingår i Natura 2000 som en EU-regel som syftar till att bevara biologisk mångfald i området.
I och kring Säveån finns en mängd djurartar som bävrar, kungsfiskare, strömstare, änder av alla de slag, ibland grannens hysteriskt badande hund, och en alldeles unik laxstam som bara finns i Säveån.
Just nu flyter verkligen Säveån stilla som Don. Vilken nobelpristager skrev den boken?
Men ån är tyvärr kantad med allehanda skräp, gamla båtvrak, uttjänta tvättmaskiner, plastdunkar, ja all möjlig skräp. Nyligen gjordes en årensning som företagen längs den nedre delen av Säveån bekostade. Man fick upp mängder med skräp. Bland annat 100-talet bildäck, kundvagnar, batterier, cyklar och över 100 porrfilmer. Måste varit ett parti som dyngades i på en gång. Har svårt att se framför mig en och en komma längs Säveån och kasta i en porrfilm, "Ähh, den var inge vidare, i med den".
En uppmaning till berörda myndigheter är att verkligen röja upp och göra Säveån mer tillgänglig, renare och mindre skräpig. Ibland tas det ett tag och träd och buskar avverkas men det får ligga kvar utefter vägen längs Säveån. Natura 2000-projektet följs lika bra som spanjorerna rökförbudet.
Dagens låt: Under the boardwalk, Rolling Stones.
Dagens rätt: stekt strömming med skirat smör, potatismos och lingon.
Dagens bok: Rebus sista fall av Ian Ranking.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0