Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Pressa politikerna till ett bättre 2009!

Stilla ute. Rimfrost på marken. Bilen står stilla och fryser.
Inga smällare eller raketer ännu. Det är morgon och tid för reflektion och eftertanke.
Nytt år och nya föresatser. 2008 blev ett mycket bra år för mig. Monica och jag gifte oss efter 34 års prövotid. Vi var förlovade sen femte maj 1975 men 19 juli slog vi till och gifte oss i Göteborgs rådhus.
Jag fick fast jobb på nya regionförvaltningen Kultur i väst. Detta efter att ha frilansat med varierande resultat. Gått kurser, erhållit stipendium, rest en del men nu alltså tillbaka in i grottekvarnen.
Känns bra. Sitter på Kungsgatan och ser ut över takåsarna i centrala stan. Bra arbetskamrater och ett arbete som betyder en del för dem jag arbetar för: synskadade och dyslektiker.
PÅ CTI och Tal i väst läser vi in tidningar, böcker, bilagor, teaterprogram, protokoll med mycket mera. Stimulerande, hektiskt och roligt.
Runt min egen lycka krackelerar samhället och världen och det är svårt att inte beröras.
Den nuvarande regeringen gör allt för att jävlas med de som har det svårt. De sjuka, arbetslösa, pensionärerna och ensamstående med barn. Reinfeldt et consortes sänker däremot skatten för de som redan har arbete och välstånd.
Fördyringen och försämringen av a-kassan var ett försök att skapa ett lågavlönat proletariat med minimala rättigheter.
Finansminister Anders Borg backade och se att det var kanske inte så välbetänkt. Nej, nu närmar sig nästa val med stormsteg och det blir tid för eftertanke.
Allt är taktik inom politiken och Mona Sahlin som basar över det i särklass största partiet; socialdemokraterna gör groda på groda. Först allians med miljöpartiet och sen in med vänstern och Ohly under galgen. Virrigt är bara förnamnet.
Svenska folket vill ha tydliga besked och tydliga spelregler. Politiker som har visioner om ett bättre samhälle men som också kan prata klarspråk utan sockrade löften som ändå aldrig kan realiseras.
När det krisar är det alltid de som har det svårt som får ta smällarna. När fick kungahuset hålla igen? Eller bankdirektörerna? Eller politikerna? Regionpolitikerna ville höja sina löner med tusentals kronor i månaden. Det säger lite om hur dessa grupper är beredda att ta sin del av den ekonomiska nedgången.
Bilindustrin faller som en sten, folk får gå från jobb och hus. Osäkerheten är stor och regeringen går in med stödåtgärder. Jobbcoacher och arbetsförmedlare på de stora industrierna som Volvo.
Frågan är vilka arbeten som skall coachas fram? Snacka går ju men snacka så det går är svårare.
Ute i övriga världen är det också mörkt för de som redan har det svårt. Palestinierna som sitter inlåsta på Gaza-remsan får bomber över sig Fångna mellan ett militant Israel och en egen inkompetent ledning sitter barnfamiljer och hukar för bomber och kulor. God Jul liksom.
Den svenske journalisten Dawit Isaac ruttnar bort i ett kyffe, fängslad sen sju år i Eritrea och den svenska regeringen idkar tyst diplomati.
Tystnaden ekar tomt.
Nu skall jag inte vara för dyster. Ljusglimtar finns. Barack Obama har oerhörda förväntningar på sig och något säger mig att det kan bli svårt att uppfylla alla dessa. Men det kan bara bli bättre med USA:s relationer med omvärlden.
Skoförsäljare Bush abdikerar med svansen mellan benen och den kristna högern förlorar sin störste bundsförvant.
Hoppet för 2009 står också till människors godhet och vilja att göra gott. Viljan att hjälpa finns, det vittnar hjälporganisationer om i dessa kristider.
Men hemlöshet, drogproblem, psykiska problem är inte bara ett fall för idéella organisationer. Det angår oss alla och vi har rätt att ställa krav på politiker att deras främsta uppgift är att se till att människor i vårt samhälle har det bra.
Ett samhälle som inte tar hand om sina medborgare på ett anständigt sätt, kan inte kalla sig för välfärdssamhälle.
Framtiden ligger där och väntar. Det är bara att hugga in och arbeta för en bättre värld. Eller hur..?
Dagen bok: Laterna Magica - Ingmar Bergmans memoarer.
Dagen låt: Tänd ett ljus med barnbarnet Manuel.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0