Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Skagen där två hav möts


När man gjort en resa har man alltid något att berätta, heter det.
Vi var i Skagen i tre dagar och det var trevligt.
Vita sandstränder, platt, lite vindpinat landskap. Mycket säreget ute vid Grenen där två hav möts. Skagerack och Kattegatt slår emot varandra ute på Skagens allra nordligaste spets.
Här är strömmarna starka och det råder badförbud. När vi var där var det nästan 30 grader varmt, blå himmel och ljumma, lätta vindar.
Vattnet var klart och salt och det var bara underbart att simma och leka i vattnet. Ja, vi badade alltså inte längst ut på Grenen utan längre in mot byn.
Skagen är en idyllisk och pittoresk liten stad med 10 000 invånare. Här tar man sig fram per cykel. Alla cyklar, utom ungdomarna som kör moped - utan hjälm - till svenskars fasa.
Damer cyklar med små korgar framme vid styret. De handlar hibiskusblommor på söndagsmorgonen och cyklar hem till morgonmaden.
På hotellet, det lilla, alltså Petit, serveras Gammeldansk till frukosten, eller morgonmaden som det heter här.
Det var ingen som tog Gammeldansk till morgonmaden, inte ens danskarna. Den vanan har brutits. Men en del svenska turisters vana att starta dagen med ett par bärs, den vanan sitter i. Eller unga svenska killar som går omkring på byn sörplandes danskt burköl före tio på moronen, det är en fin tradition.
Men stämningen i Skagen är avslappnad och trevlig. Här umgås och trängs finnar, svenskar, norrmän, tyskar och danskar under ett slags gemyt. Norrmännen är stolta över Ole-Gunnar Solskjear, världens bäst betalde inhoppare i Manchester United men som spelat sin sista match och fick över 50 miljoner kronor.
I hamnen ligger lyxbåtarna sida vid sida och i fredags kväll underhöll ett gäng på en av de finaste båtarna med stor svensk flagga i aktern förbiflanerande människor med Taube, Dan Andersson, Nils Ferlin, Cornelis, en och annan Beatles-låt. När gänget på runt tio stycken, kvinnor som män och de blev fler och fler började gasta “Känn ingen sorg för mig Göteborg” drog vi och oss sakta därifrån för att inmundiga fish and chips på en av många strandkrogar.
Lunchen på Bröndums klassiska hotell dan därpå blev en upplevelse. På innegården av den något slitna storheten har tiden stått still. Lummig, gott om plats, ett litet runt lusthus, många bord med parasoller, dukar på borden, fattas bara annat, vitklädda kypare som svävar runt borden beredda att assistera vid behov.
Vi tog smörrebröd, en dansk klassiker. Leverpastej och bacon och rödspättafiléer med remouladsås. Till det en stor kall dansk fadöl.
Mycket gott och prisvärt eftersom den fantastiska miljön ingår i priset.
Billigt är det inte, ungefär 300 svenska kronor och det är ju ganska dyrt för en enkel lunch.
Man fick 131 svenska för en dansk hundralapp så svenska kronan benäms pesetas i dronningens Danmark.
Dagen låt: Raindrops keeps falling on my head - BJ Thomas.
Dagens film: Rainman.
Dagens rätt: Rödspätta.

Bröndums från utsidan.Rödspättafiléer är mums!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0