Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> BREDSIDA -

Jag minns OS i Söul 1988

Jag minns många OS men har bara varit på ett.
Det var 1988 i Sydkorea. Den tidens största snackis var utan tvekan Ben Johnson. Han vann 100 meter i förkrossande överlägsen stil. Carl Lewis och de andra stod still. Johnson satte nytt världsrekord på 9. 79 i Söul. Aldrig hade en människa sprungit fortare. Hur var det möjligt?
Några dagar efter slog bomben ned, Ben Johnson var en simpel fuskare. Med gula ögonvitor och med en kropp som en monstertjur hade utsatt sig för riskerna att bli upptäckt. Många misstänkte att Johnson hade dopat sig till framgångarna och den tidens största friidrottare, Carl Lewis var öppet skeptisk till Ben Johnson.
Och mycket riktigt, Johnson åkte dit för doping och försvann från OS i Söul i yttersta förnedring.
En annan lika överlägsen sprinter var Florence Griffith-Joyner som vann dubbeln i OS i Söul. Tiderna 10.49 på 100 meter och 21. 34 på 200 meter är fortfarande världsrekord för damer. Många hävdar dock att “Flo-Flo” var dopad under sin karriär och att rekorden som i Ben Johnsons fall borde ha raderats ur historieböckerna. Men Flo-Flo fälldes aldrig för doping.
Jag såg den vackra amerikanskan på nära håll i Söul, efter 100 metersfinalen. Det var en skrämmande syn. Hon pratade med grov röst, hade antydan till skäggväxt och var muskelös som en belgisk blå.
Nästan tio år senare, 21 september 1998 avled Florence Griffith-Joyner av en hjärtattack. Världens snabbaste kvinna var död. Ett av många offer på dopingens altare? Vem vet?
OS i Söul föregicks av debatten om det skulle vara farligt att åka dit. Studenter demonstrerade framför universitet i Söul och det var rejäla drabbningar mellan ungdomarna och polis och militär.
Lars-Gunnar Björklund åkte inte till Söul med motiveringen att han var tvåbarnsfar och inte ville utsätta sig för faran.
En annan journalist, låt honom vara anonym, ville inte bo i OS-byn. Han var övertygad om att Nordkorea skulle anfalla och inta Söul under spelen. han bodde på hotell eftersom han trodde att det var säkrare. Han satt i hotellbaren med hjälm på huvudet. Anar man att intag av alkoholhaltiga drycker påverkade den annars mycket sympatiske och kunnige mannen?
Patrik Sjöberg och Sven Nylander stod i fokus hos svenskarna. Jo, Skanåker också som tog silver i skytte och skyllde på socialdemokratin att han inte skjutit guld.
Men dopingmisstankar omgav Sjöberg, som inte heller bodde i OS-byn utan på Hilton. I Göteborg samtidigt med OS i Söul hade bomben slagit ned att någon eller några av OS-deltagarna hade tagit dopingpreparat. En anonym tipsare hade påstått detta. Misstankrna riktades mot Sven Nylander och Patrik Sjöberg.
Jag kommer ihåg en träff i OS-byn med några av de svenska deltagarna efter att svenska tidningar slagit på stort om dopingryktena mot några svenskar.
Evy Palm, den springande bambatanten sa:
“I tror la inte de é jag”, på sin bredaste västgötska. Nej, det var det ingen som trodde.
Nåväl, misstankarna ledde ingenvart och varken Patrik Sjöberg eller Sven Nylander har någonsin testats positivt för doping.
Däremot tog båda kokain under EM i Göteborg 2006 men det är en helt annan och tragisk historia.
Dagens låt: Sweet about me - Gabriella Cimi.
Dagens litteratur: Aftonbladets OS-bilaga.
Dagens mat: gratinerad pasta.
Dagens njutning: Örgryte IS överst i serien.
 

Kommentarer
Postat av: madeleine

tänk om man kunde få se protester från medaljpallen, mot kina! skulle någon våga? spännande om något liknande black panthers (?)kunde hända...

2008-08-09 @ 10:38:35
URL: http://maddesigno.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0